WAT DOET LUCHTVERVUILING MET ONZE HUID?

WAT DOET LUCHTVERVUILING MET ONZE HUID?

 

Ouder worden en de huid

Moeder Natuur heeft een aantal onomkeerbare wetten, en een van die wetten is dat ieder levend wezen ouder wordt. We zien dit terug in alledaagse dingen, in planten die bloeien en het komen en gaan van seizoenen, in het groeien van kinderen en het ouder worden van ouders en grootouders, en misschien wel in meer dan alles bij het kijken in de spiegel. Fijne lijntjes, rimpels, donkere vlekjes, hyperpigmentatie (een overproductie van melanine), hypopigmentatie (witte vlekjes die wijzen op verlies van kleur), rode plekken, roodheid en ontstekingen, donkere kringen onder de ogen, dofheid van de huid, een verandering van teint, en een afname van de soepelheid en textuur. En wanneer we deze observeren in de spiegel, heeft dat een groot effect op onze eigenwaarde.  


Factoren van huidveroudering

Wat is de oorzaak van huidveroudering, en wat kunnen we eraan doen om dit voorkomen? Zoals Dr. Björn Örvar, medeoprichter en CSO van BIOEFFECT, erop wijst, “Er zijn vele factoren die invloed hebben op onze huid en hoe snel de huid verouderd.” Onderzoek toont aan dat zowel dieet en roken een effect hebben op huidveroudering. Daarnaast speelt ook de genetische aanleg een rol in het proces, hoewel de mate waarin dit voorkomt nog onbekend is. En zoals Dr. Örvar aangeeft, “We weten dat de omgeving meestal niet goed is voor onze huid.” Sterker nog, luchtvervuiling is enorm schadelijk voor de huid. Een recent onderzoek uit de Journal of Investigative Dermatology, “Airborne Particle Exposure and Extrinsic Skin Aging” (December, 2010) analyseerde de invloed van luchtvervuiling op huidveroudering bij 400 vrouwen. De resultaten van het onderzoek toonde aan dat “Blootstelling aan luchtvervuiling een significante correlatie toont met extrinsieke (uiterlijke) huidveroudering.” Een van de meeste opvallende bevindingen van het onderzoek was dat donkere vlekjes niet exclusief een gevolg zijn van blootstelling aan de zon zoals voorheen werd gedacht, maar ook door oxidatieve stress gevormd worden.      


De harde wetenschap toegelicht

Wanneer we spreken over luchtvervuiling en de huid, refereren we vaak specifiek naar de nanodeeltjes in de smog die zorgen voor oxidatieve stress in het lichaam. Oxidatie is het verlies van elektronen als gevolg van een reactie van een molecuul, atoom, of ion op een stof van buitenaf. Roest is een voorbeeld van het resultaat van oxidatie. Oxidatieve stress in het lichaam vindt plaats wanneer de zuurstof molecuul zich op splitst in enkele atomen met ongepaarde elektronen (nadat er een aantal elektronen af zijn gestaan aan de nanodeeltjes): de moleculen met ongepaarde elektronen kennen we als vrije radicalen. Zoals schoenen of handschoenen, willen de elektronen echter altijd gepaard leven, en dus speuren zij het lichaam af op zoek naar andere elektronen om een paar mee te vormen. Deze zoektocht heeft als resultaat dat zij cellen, proteïnen en DNA aantasten. Het eerder genoemde onderzoek heeft dan ook niet voor niks aangetoond dat de nanodeeltjes in de luchtvervuiling en smog geassocieerd worden met “meer pigment vlekken op het gezicht en zichtbaardere nasolabiale plooien.”


Hoewel we ons er al bewust van waren dat luchtvervuiling veel schade richt aan het milieu, is het nu ook duidelijk dat het schadelijk is voor onze gezondheid en welzijn. Met tot wel 1400 chemicaliën van buitenaf per dag waarmee de huid in aanraking komt, is luchtvervuiling zeer schadelijk. Het is nu tijd om de effecten van luchtvervuiling op de huid serieus te nemen.
Schrijf een reactie